ICL-Voorzetlenzen

Een ICL-voorzetlens is een implanteerbare lens die tussen de iris en ooglens wordt geschoven om de sterkte van het oog te corrigeren. Zie het als een soort implant-contactlens.
 

ICL-Voorzetlenzen
Welke factoren bepalen of je in aanmerking komt?
 • Bijziendheid/verziendheid van -23 tot +17
 • Astigmatisme tot +6 dioptrie
 • De voorste oogkamer moet groot genoeg zijn

De voordelen van ICL-voorzetlenzen

 • Betrouwbaar
  De ICL-techniek wordt al meer dan 20 jaar gebruikt, met meer dan 2.000.000 lensimplanten wereldwijd en erg goede resultaten.
 • Verwijderbaar
  Als je sterkte erg verandert of er nieuwe mogelijkheden voor zichtcorrectie beschikbaar zijn, kan je de ICL-voorzetlens volledig laten verwijderen.
 • Veel mogelijkheden
  Met een ICL-voorzetlens kunnen we een brede waaier aan oogcorrecties behandelen. Voor bijna elke correctie kunnen we namelijk een lens op maat maken. Een ICL-implant is trouwens ook een goede oplossing als je hoornvlies niet geschikt is voor ooglaseren.
 • Bescherming tegen uv-stralen
  Het materiaal van de ICL-voorzetlens heeft unieke eigenschappen die uv-bescherming bieden.
Het behandeltraject

We voorzien altijd een behandeling op maat, die rekening houdt met de specifieke vorm van jouw hoornvlies. Zo bekomen we het optimaalste zicht voor jouw ogen.

 • Tijdens de behandeling

  De ingreep gebeurt onder druppelverdoving. Via een kleine insnede plaatsen we de ICL-voorzetlens in je oog. De operatie duurt ongeveer 10 minuten per oog.

 • Na de behandeling

  Nadien rust je enkele uren uit in onze relaxruimte. Een viertal uur na de ingreep voorzien we nog een drukcontrole. In de uren na de behandeling kan je een schurend gevoel en lichte hoofdpijn ervaren.

 • Thuis

  Thuis moet je een week lang oogdruppels gebruiken. Daarnaast moet je de eerste 5 dagen stoffige omgevingen vermijden en mag je 3 weken lang niet zwemmen of contactsporten uitoefenen.

De resultaten van ICL-voorzetlenzen

De resultaten van een ICL-voorzetlens zijn goed en vergelijkbaar met die van laserchirurgie. Een dag na de ingreep is je zicht alweer scherp. In de eerste week kan je wel nog wat problemen hebben met de scherpstelling ver en dicht of lichte hoofdpijn hebben.

ICL-voorzetlenzen kunnen zorgen voor halo’s. Dat zijn lichte kringen rond lichten. In het begin ook overdag, nadien vrijwel alleen ’s nachts. De halo’s worden zelden als storend ervaren.

Wees wel realistisch na een behandeling. Het zicht van iemand met een hoge correctie kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg zie je minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen.

Kosten
Behandeling
Prijs per oog
ICL lens
€2300 (+350 cylinder / hoge sterkte)
Onze gespecialiseerde artsen
 Evelien Dewilde
Dr. Evelien Dewilde
Arts

Dokter Evelien Dewilde is specialist refractieve chirurgie (laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen) en dochter van dokter Brigitte Colla. Ze volgde haar opleiding aan het UZ Leuven en de universiteit van Ulster, UK. Om de behandeling van patiënten zonder bril verder te blijven ontwikkelen, is ze lid van de European Society of Refractive Surgery en de Belgian Society of Refractive Surgery, alsook spreker voor de Eyes Group ICL Surgery.

 Serdar Kartal
Dr. Serdar Kartal
Arts

Dokter Serdar Kartal is specialist refractieve chirurgie (laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen). Hij volgde zijn opleiding aan het AZ Maastricht, waar hij aansluitend bleef werken als staflid refractieve chirurgie. Hij is bestuurslid van de European Society of Refractive Surgery.

plan je afspraak

Plan nu online een vooronderzoek of maak een afspraak

 • Geen frustraties meer
 • Geen afhankelijkheid van hulpstukken
 • Geen dure kosten

Andere behandelingen

Ooglaseren
Ooglaseren

Bij ooglaseren verandert een laser de kromming van je hoornvlies (het buitenste laagje van je oog) om de sterkte te corrigeren. Zo krijgt je oog weer de juiste vorm en valt het binnenkomende licht weer perfect op het netvlies achter in je oog. Het resultaat? Een scherp zicht.

arrow_forward
Multifocale lensvervanging
Multifocale lensvervanging

Vanaf 45 jaar wordt de ooglens stijver en kan ze niet meer scherpstellen op verschillende afstanden. Als je dat liever niet oplost met een leesbril, multifocale bril of contactlenzen, kan je kiezen voor een (multifocale) lensvervanging.

arrow_forward