Een contactlens wordt tegenwoordig vaak gebruikt als alternatief voor een bril. De meeste mensen verdragen dit vrij goed en wisselen de contactlenzen af met het dragen van een bril. Maar een contactlens blijft een lichaamsvreemd voorwerp dat je op je oog draagt. Het komt dan ook regelmatig voor dat contactlezen niet (meer) goed verdragen worden. En dan start de zoektocht naar een andere oplossing. Je kan teruggrijpen naar je bril of kiezen voor een oogcorrectie zoals ooglaseren of lensimplantatie voor een permanente oplossing.
Veel lensdragers komen ooit wel eens in aanraking met één van volgende meest voorkomende nevenwerkingen van contactlezen.
De meest voorkomende oorzaken van het niet meer verdragen van een contactlenzen zijn nog iets anders. Dat kan komen door:
Door irritatie of allergie aan een contactlens reageert het hoornvlies en geraakt het beschadigd. Het wordt dan steeds moeilijker om contactlenzen te verdragen.
Het hoornvlies is een heldere koepel aan de voorkant van je oog. Een contactlens zit op deze laag en vormt een ideale houvast voor bacteriën, schimmels en parasieten die zeer ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken. Bij zo’n ontsteking ontstaan er witte littekens die mogelijks permanent wazig zicht of een esthetisch probleem kunnen veroorzaken.
Optimale contactlenshygiëne is dus cruciaal. Draagt lenzen nooit langer dan de afgesproken termijn, slaap niet met de contactlenzen en bewaar ze nooit in kraantjeswater.
De meest voor de hand liggende oplossing bij het niet meer verdragen van contactlenzen is een bril. Al heeft dat ook zijn ongemakken in bepaalde situaties.
Wie geen bril meer wil, kan tegenwoordig ook kiezen voor een oogbehandeling zoals het laseren van je ogen, een voorzetlens of een ooglensvervanging. Snelle en veilige ingrepen die volkomen pijnloos zijn waarbij het resultaat je leven lang blijft.
Kan jij je contactlenzen ook niet meer verdragen? Plan dan een vooronderzoek in en wij bekijken graag met jou de mogelijkheden om te zien zonder bril.