Wat zijn halo’s na ooglaseren of lensimplantaat?

Wat zijn halo’s na ooglaseren of lensimplantaat?

Halo’s zijn lichtkransen of cirkels van verstrooid licht rondom felle lichtbronnen, vooral ‘s nachts of in schemerige omstandigheden. Ze ontstaan doordat het licht op een onregelmatige manier door het hoornvlies of de lens wordt gebroken. Na een ooglaserbehandeling of het plaatsen van een lensimplantaat kan je (meestal tijdelijk) halo’s ervaren.

Oorzaken van halo’s na refractieve chirurgie

1. Optische zone en pupilgrootte

Een ooglaserbehandeling (LASIK, PRK of SMILE) verandert het hoornvlies in een bepaalde zone van je oog. En ook een voorzetlens heeft een bepaalde grootte van optische zone. In het donker worden je pupillen groter om meer licht binnen te laten waardoor deze behandelde zone kleiner is dan je pupilgrootte. Hierdoor kan ook licht binnenvallen via zones die niet behandeld zijn. Dat licht wordt anders gebroken wat kan zorgen voor halo’s.

 

Bij multifocale implantlenzen kunnen halo’s ontstaan doordat verschillende zones scherp zicht op verschillende afstanden creëren. Deze zones splitsen het binnenkomende licht in meerdere brandpunten (voor dichtbij, veraf en tussenafstanden). Dit kan leiden tot lichtverstrooiing en halo’s rondom lichtbronnen.

2. Sferische aberratie

Ook zonder een oogbehandeling gebeurt het in meer of mindere mate dat lichtstralen door de randen van het hoornvlies gaan, waardoor dit licht anders gebroken wordt. Je ziet hierdoor een beetje wazig of vervormd en dat noemen we sferische  aberratie. De moderne ooglasers proberen dit bijkomend effect te minimaliseren door asferische (niet-cirkelvormige) behandelingspatronen toe te passen.

3. Onregelmatigheden in het hoornvlies

Na een ooglaserbehandeling kan het hoornvlies tijdelijk zwelling (oedeem) vertonen of een lichte onregelmatigheid in de genezingsfase. Dit kan de manier waarop licht wordt gefocust beïnvloeden en tijdelijk halo’s of een wazig zicht veroorzaken.

4. Droge ogen

Na refractieve chirurgie kan de traanfilm tijdelijk instabiel zijn, wat leidt tot een ongelijke breking van het licht. Dit kan halo’s en andere visuele verstoringen verergeren.

Hoe lang blijven halo’s na mijn ooglaserbehandeling of lensimplantaat?

Halo’s nemen in de meeste gevallen af binnen enkele weken tot maanden na de oogbehandeling, afhankelijk van de mate van herstel. Na een laserbehandeling komen halo’s nog zelden voor. Bij voorzetlenzen en grote pupillen of bij multifocale lenzen, kunnen halo’s langdurig aanwezig blijven omdat je hersenen hieraan gewoon moeten worden. (De adaptatieperiode) Dit is een periode waarin je niet enkel went aan de halo’s, ze zijn ook effectief minder aanwezig omdat ze door de hersenen worden uitgefilterd.

Met multifocale implantlenzen dien je rekening te houden dat de halo’s in het donker zullen blijven verbeteren in de eerste 2 jaar na je lensimplantaat, maar mogelijk niet helemaal zullen verdwijnen. De kans dat een ooglaserbehandeling of voorzetlens (ICL) implantatie hinderlijke halo’s veroorzaakt op lange termijn is zeer klein.

 

plan je afspraak

Plan nu online een vooronderzoek of maak een afspraak

  • Geen frustraties meer
  • Geen afhankelijkheid van hulpstukken
  • Geen dure kosten