Bij Ziezonder krijgen we recent meer en meer vragen over een nieuw soort multifocale implantlens, namelijk de “RayOne Galaxy” (Rayner)).
De firma zelf omschrijft deze implantlens als:
“De nieuwste generatie multifocale implantlenzen met een uniek, door artificiële intelligentie ontworpen design waardoor er een zachte, continue focus over het hele gezichtsveld is, zonder de vervelende nevenwerkingen van halo’s.”
Hierin zit heel veel informatie die we van naderbij gaan bekijken.
Er bestaan drie grote groepen kunstlenzen:
Monofocale lenzen, tussenlenzen (EDOF-lenzen) en multifocale implantlenzen.
Deze lens valt in de categorie multifocale implantlenzen. Een klassieke multifocale lens heeft drie focusafstanden: 33cm (lezen), 50cm (computer) en veraf. Om deze verschillende focussen te bekomen in één implantlenslens, is deze opgebouwd uit ringen. Elke ring focust op één van deze afstanden. Dit is eenvoudig te verklaren door de breking van het licht en de inval op het netvlies.
De nieuwe multifocale implantlens van Rayner is ook opgebouwd uit ringen, maar dan spiraalvorming i.p.v. concentrisch.
In theorie zou dit moeten zorgen voor 2 belangrijke verbeteringen:
1. Betere overgang tussen de verschillende focuspunten
Het idee is dat wanneer je wisselt van focuspunt (bv. van veraf naar focus op 50cm), dit geleidelijk gebeurt. Vergelijk het met het wisselen van camera op je telefoon. Die heeft tegenwoordig vaak twee of meerdere camera’s, waardoor tijdens het zoomen vaak versprongen wordt van de ene camera naar de andere. Dit verloopt nogal houterig.
De spiraalvormige ring van de implantlens zou die overgangen in het oog doorheen het gezichtsveld voor de hersenen zachter maken, waardoor de overgangen tussen focus niet meer merkbaar zijn.
2. Minder halo’s
Halo’s zijn de kringen die je rond lichtpunten ziet in de duisternis (link). Dit is bij iedereen in meer of mindere mate aanwezig, maar na het plaatsen van een multifocale implantlens worden deze versterkt. Dit is, zeker in het begin, een vervelende nevenwerking. Meestal passen de hersenen zich vrij vlot aan en zijn de kringen na een tijdje niet meer storend.
Deze halo’s worden veroorzaakt door de opdeling van de multifocale implantlens in drie ringen voor de verschillende focuspunten. Door de spirale vorm van de ringen bij de nieuwe RayOne Galaxy implantlens zou dit minder (uitgesproken) voorkomen, maar dit zal de vorming van halo’s nooit volledig kunnen wegnemen.
De multifocale implantlens en vooral dan de spirale vorm van de kringen is volgens de firma ontworpen door een programma dat gebaseerd is op artificiële intelligentie. Dit is lichtjes misleidend aangezien AI een modeterm is die erg aanspreekt en de indruk geeft dat er in de lens AI verwerkt zit. Dit is dus zeker niet het geval. Mails lezen en berichtjes sturen via je implantlens is dus voorlopig enkel voor in de films.
Na het afronden van de studies omtrent deze nieuwe multifocale implantlens hebben we als een van de eerste centra in de Benelux deze implantlens kunnen plaatsen. De resultaten zijn goed, doch de perfecte multifocale implantlens bestaat nog niet.
Samengevat: Er zit voortdurend evolutie in de ontwikkeling van implantlenzen en elk nieuw design brengt ons een stapje dichter bij ons ultieme doel: die ideale multifocale implantlens zonder halo’s en enige toegevingen in de scherpte van het zicht.