Multifocale lensvervanging

Vanaf 45 jaar wordt de ooglens stijver en kan ze niet meer scherpstellen op verschillende afstanden. Als je dat liever niet oplost met een leesbril, multifocale bril of contactlenzen, kan je kiezen voor een (multifocale) lensvervanging.

Multifocale lensvervanging
De voordelen van lensimplantaten
  • Geschikt voor alle sterktes
  • Vlot herstel
  • Geen kans op droge ogen
  • De kunstlens gaat levenslang mee
  • Geen behandeling van cataract meer nodig
Het behandeltraject
  • Tijdens de behandeling

    De ingreep gebeurt onder druppelverdoving en op dezelfde manier als een cataractingreep. We vervangen je ooglens door een kunstlens. Dat is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten per oog.

  • Na de behandeling

    Na de ingreep plakken we een doorzichtig schelpje over het geopereerde oog. Kort daarna mag je weer naar huis. De eerste uren kan je een licht schurend gevoel ervaren.

  • Thuis

    Thuis moet je een week lang oogdruppels gebruiken. Daarnaast moet je de eerste 5 dagen stoffige omgevingen vermijden en mag je 2 weken lang niet zwemmen of contactsporten uitoefenen.

Soorten lensimplantaten
Monofocale lens

Dit is een lens die zonder bril scherp ziet op één afstand. Voor de andere afstanden zal je een aangepaste lees- of vertebril nodig hebben.

Tussenlens (=comfortlens, EDOF lens)

Deze lens ziet goed van de verte tot een afstand van 70cm, dichterbij vermindert het zicht ten opzichte van een multifocaal lensimplantaat. Het is een mooie oplossing voor wie graag goed zonder bril wil functioneren maar het niet erg vindt om voor kleine teksten af en toe een leesbrilletje te dragen. Het voordeel ten opzichte van multifocale lenzen is dat je weinig halo's ervaart.

Multifocale lens

Deze lens is gemaakt om zowel ver als dichtbij te zien. Sommige patiënten nemen wel een lichte vermindering van het vertezicht waar. Elke multifocale implantlens veroorzaakt ’s nachts halo’s (lichte kringen rond de lichten). Je hersenen wennen daaraan, waardoor je de halo’s niet meer bewust ziet. Een multifocale lens is een compromis-oplossing. Ze helpt je om brilonafhankelijk te zijn, maar biedt je niet het zicht van een 30-jarige.


Tijdens het vooronderzoek analyseren we je ogen, levensstijl en verwachtingen. Dan bespreken we een voorstel waarvan we denken dat dit het best bij je past.

Soms kiezen we voor een subcategorie of voor een licht verschil tussen dominant en niet-dominant oog. Het maatwerk van ziezonder...

De meerwaarde van lensvervanging met laser

Bij de plaatsing van een multifocale implantlens raden we een operatie met de fermtolaser aan. Die maakt op enkele seconden 2 kleine openingen in het oog en een opening in het lenszakje en lasert de lens in stukjes.

Voordelen
  • Kortere operatietijd
  • Minder kans op zeldzame problemen
  • Vlotter herstel
  • Betere lenspositie
De resultaten van lensimplantaten

De meerderheid van de patiënten kan vlot overweg met de nieuwe lensimplantaten. De hersenen hebben wel 6 maanden nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Dat blijft trouwens levenslang stabiel, met uitzondering van hele kleine veranderingen. Voor sommige specifieke taken kan een bril wel nog nodig zijn (bv. naaien, langdurig lezen of computerwerk bij minder goed licht).

Kosten lensvervanging

Al onze lensvervangingen zijn ‘premium’: dit wil zeggen op maat van de patiënt, de specifieke oogcorrectie, het (niet) dominante oog enz.
De kunst van ziezonder is het maatwerk.
Daarom hanteren we 1 standaard tarief voor al onze lensimplantaten.

Prijs per oog € 2600
Optie laser € 500

Onze gespecialiseerde artsen
 Serdar Kartal
Dr. Serdar Kartal
Arts

Dokter Serdar Kartal is specialist refractieve chirurgie (laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen). Hij volgde zijn opleiding aan het AZ Maastricht, waar hij aansluitend bleef werken als staflid refractieve chirurgie. Hij is bestuurslid van de European Society of Refractive Surgery.

 Evelien Dewilde
Dr. Evelien Dewilde
Arts

Dokter Evelien Dewilde legt zich sinds 2010 toe op laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen. Ze volgde haar opleiding aan het UZ Leuven en de universiteit van Ulster (UK) om nadien het oogcentrum van haar moeder en refractief chirurg Brigitte Colla te vervoegen. Om de behandeling van patiënten zonder bril te blijven optimaliseren, is ze lid van de European Society of Refractive Surgery en spreker voor de Eyes Group ICL Surgery en de Belgian Society of Refractive Surgery. Haar passie voor een leven zonder bril deelt ze als docent aan de U Hasselt in de expertopleiding Oogzorg.

plan je afspraak

Plan nu online een vooronderzoek of maak een afspraak

  • Geen frustraties meer
  • Geen afhankelijkheid van hulpstukken
  • Geen dure kosten

Andere behandelingen

Ooglaseren
Ooglaseren

Bij ooglaseren verandert een laser de kromming van je hoornvlies (het buitenste laagje van je oog) om de sterkte te corrigeren. Zo krijgt je oog weer de juiste vorm en valt het binnenkomende licht weer perfect op het netvlies achter in je oog. Het resultaat? Een scherp zicht.

arrow_forward
ICL-Voorzetlenzen
ICL-Voorzetlenzen

Een ICL-voorzetlens is een implanteerbare lens die tussen de iris en ooglens wordt geschoven om de sterkte van het oog te corrigeren. Zie het als een soort implant-contactlens.
 

arrow_forward