Ooglaseren

Bij ooglaseren verandert een laser de kromming van je hoornvlies (het buitenste laagje van je oog) om de sterkte te corrigeren. Zo krijgt je oog weer de juiste vorm en valt het binnenkomende licht weer perfect op het netvlies achter in je oog. Het resultaat? Een scherp zicht.

Ooglaseren
Verschillende factoren bepalen je behandeling:
 • Dikte en kwaliteit van je hoornvlies
 • Grootte van je pupil
 • Het gebruik van je ogen in het dagelijkse leven
 • Je oogsterkte
Mogelijke behandelingen in functie van je sterkte
TRANSPRK
+2 tot -7
PRK
+2 tot -7
FEMTOLASIK
+2 tot -7
RELEX SMILE
-2 tot -7

Deze sterktes kunnen we maximaal behandelen met de laser. Tijdens het vooronderzoek bekijken we samen wat de beste optie is voor jouw ogen. Dat kan namelijk ook een voorzetlens zijn.

Het behandeltraject

We voorzien altijd een behandeling op maat, die rekening houdt met de specifieke vorm van jouw hoornvlies. Zo bekomen we het optimaalste zicht voor jouw ogen.

 • Tijdens de behandeling

  Met enkele druppels verdoven we je ogen. Daarna plaatsen we een houdertje om je oog open te houden, iets waar je snel aan went. Tijdens het laseren schijnt het licht in je ogen en kan je druk op je ogen ervaren. Die is van korte duur en pijnloos. De laserbehandelingen duren maar enkele seconden. Voor de behandeling van beide ogen ben je ongeveer 15 minuten in de behandelruimte.

 • Na de behandeling

  Na de ingreep rust je even uit in de relaxruimte. Daarna kan je snel weer naar huis. De eerste uren ervaar je een schurend gevoel. Een dag later is dat gevoel verdwenen en kan je al goed zien zonder correctie.

 • Thuis

  Thuis moet je een week lang oogdruppels gebruiken. Daarnaast moet je de eerste 5 dagen stoffige omgevingen vermijden en mag je 3 weken lang niet zwemmen of contactsporten uitoefenen.

4 technieken voor ooglaseren

Afhankelijk van je vooronderzoek bekijken we samen welke techniek het best bij je past.

Open behandelingen

Bij open behandelingen verdampen we het oppervlakkige laagje van het oog om de correctie weg te laseren.

TRANSPRK

We verwijderen het bovenste laagje hoornvlies met de laser. Daarna laseren we de correctie. Het bovenste laagje groeit gewoon terug dicht.

PRK

We schrapen het oppervlakkige laagje hoornvlies af. Dan volgt de laserbehandeling. Ook hier groeit het oppervlak weer dicht.

PRK
VOORDELEN
NADELEN
- Je spaart meer hoornvlies. Daardoor is deze behandeling ideaal voor patiënten met dunnere hoornvliezen.

- Bij TransPRK wordt je oog niet aangeraakt. Dat is vaak aangenamer voor heel angstige patiënten.
- Na de behandeling heb je 3 à 4 dagen pijn.

- De volledige genezing met optimalisatie van het zicht duurt 3 maanden.

- Er is een zeldzame kans op moeilijkere wondheling.
Gesloten behandelingen

Bij gesloten behandelingen verhelpen we de correctie in de diepte.

FEMTOLASIK

Met een femtosecondlaser maken we een flapje in het hoornvlies. Vervolgens behandelen we de correctie met een laser en sluiten we het flapje weer.

SMILE

Via een kleine opening verwijderen we een lenticule in het midden van het hoornvlies.

VOORDELEN
NADELEN
- Je herstelt snel.
- Deze behandelingen zijn niet mogelijk bij littekens op het oog, voor plus-sterktes, bijziendheid < -2, hoge cilindercorrecties of te grote pupillen.

- Er kunnen zich zeldzame flapgerelateerde (FEMTOLASIK) of lenticulegerelateerde (SMILE) complicaties voordoen.

- Bij SMILE is herbehandeling moeilijker.
De resultaten van ooglaseren

De huidige generatie lasers is bijzonder precies, waardoor de resultaten erg goed zijn.

De kans op herbehandeling is klein en vergelijkbaar bij de verschillende lasermethoden. Een herbehandeling is opgenomen in de garantie-voorwaarden die we bieden.

Patiënten < 0,5 D van vooropgestelde correctie: 99,1%
Patiënten < 1 D van vooropgestelde correctie: 99,6%

Wees wel realistisch na een behandeling. Het zicht van iemand met een hoge correctie kan niet vergeleken worden met iemand die nooit een bril droeg. Zeker ’s avonds op een donkere weg zie je minder goed. Verwacht een zicht dat vergelijkbaar is met contactlenzen.

Kosten
Behandeling
Prijs per oog
TRANSPRK
€1400
PRK
€1400 (+200 monovisie)
FEMTOLASIK
€1750 (+200 monovisie)
SMILE
€2150 (+200 monovisie)
Onze gespecialiseerde artsen
 Evelien Dewilde
Dr. Evelien Dewilde
Arts

Dokter Evelien Dewilde is specialist refractieve chirurgie (laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen) en dochter van dokter Brigitte Colla. Ze volgde haar opleiding aan het UZ Leuven en de universiteit van Ulster, UK. Om de behandeling van patiënten zonder bril verder te blijven ontwikkelen, is ze lid van de European Society of Refractive Surgery en de Belgian Society of Refractive Surgery, alsook spreker voor de Eyes Group ICL Surgery.

 Serdar Kartal
Dr. Serdar Kartal
Arts

Dokter Serdar Kartal is specialist refractieve chirurgie (laserchirurgie, ICL-voorzetlenzen en multifocale implantlenzen). Hij volgde zijn opleiding aan het AZ Maastricht, waar hij aansluitend bleef werken als staflid refractieve chirurgie. Hij is bestuurslid van de European Society of Refractive Surgery.

plan je afspraak

Plan nu online een vooronderzoek of maak een afspraak

 • Geen frustraties meer
 • Geen afhankelijkheid van hulpstukken
 • Geen dure kosten

Andere behandelingen

ICL-Voorzetlenzen
ICL-Voorzetlenzen

Een ICL-voorzetlens is een implanteerbare lens die tussen de iris en ooglens wordt geschoven om de sterkte van het oog te corrigeren. Zie het als een soort implant-contactlens.
 

arrow_forward
Multifocale lensvervanging
Multifocale lensvervanging

Vanaf 45 jaar wordt de ooglens stijver en kan ze niet meer scherpstellen op verschillende afstanden. Als je dat liever niet oplost met een leesbril, multifocale bril of contactlenzen, kan je kiezen voor een (multifocale) lensvervanging.

arrow_forward