Welke implantlens is het beste?

Welke implantlens is het beste?

Er zijn twee situaties waarin implantlenzen een oplossing bieden. Als alternatief voor een multifocale bril of een leesbril na je 45e levensjaar of wanneer je eigen ooglens troebel is en vervangen moet worden (de klassieke cataractingreep). Hieronder overlopen we de verschillende implantlenzen die vandaag beschikbaar zijn met voor- en nadelen.

Types implantlenzen

Er bestaan vandaag grosso modo 3 groepen implantlenzen.

  1. Implantlenzen met 1 focuspunt of de monofocale implantlens
  2. Implantlenzen met 2 focuspunten, ook wel de tussenlens, comfortlens of EDOF-lens genoemd
  3. Implantlenzen met 3 focuspunten, de multifocale implantlens (trifocale implantlens)

1. Monofocale implantlens

Deze implantlens heeft 1 focuspunt dat ofwel dichtbij ofwel in de verte ligt. Bij de meeste monofocale implantlenzen wordt gekozen voor de laatste optie zodat je geen bril meer nodig hebt voor vertezicht. Ook het zicht ’s nachts en op schermen is helder. Voor al het werk dichterbij (lezen, telefoon, computer…) heb je met een monofocale implantlens nog steeds een leesbril nodig. Heeft je implantlens een focuspunt dichtbij, dan heb je een vertebril nodig. Monofocale implantlenzen geven het beste zicht en contrast.

 

2. Tussenlens, comfortlens of EDOF-lens

Deze implantlens kan op 2 afstanden kijken: in de verte (zoals de monofocale implantlens) en tot ongeveer 70 cm. Omdat het focuspunt verlengd wordt (extended depth of focus) is er weinig kwaliteitsverlies van de focus en is het nachtelijke zicht (bv. bij het autorijden) best goed. Om te lezen of geconcentreerd te werken op korte afstand zal bij een tussenlens wel nog steeds een (lees)bril nodig zijn.

3. Multifocale lens

Deze implantlens heeft 3 focuspunten: in de verte, op een zone op 33 cm (bv. lezen) en op een zone op 50-60 cm (bv. computer). Het invallende licht moet bijgevolg verdeeld worden over deze 3 focuspunten. Hierdoor verlies je bij een multifocale lens meer contrast in vergelijking met een monofocale lens of tussenlens. Dit uit zich door halo’s in het donker en de gewaarwording dat het zicht minder goed is bij schermlicht of in het donker. Kort na de ingreep kan dit storend zijn, maar na verloop van tijd passen de hersenen zich aan en wordt het minder en minder storend.

Bijkomende opties voor implantlenzen

Voor elke groep van implantlenzen kan je nog bijkomende opties bekijken zoals de toriciteit van de lens en de plaatsing van de implantlens met of zonder hulp van een ooglaser.

Toriciteit van de lens

Tijdens de metingen van het vooronderzoek kan blijken dat de vorm van je oog niet helemaal rond, maar eerder wat afgeplat is, ook wel astigmatisme genoemd. Je ogen hebben dan eerder de vorm van een rugbybal in plaats van een ronde bal. Die afwijking ten opzichte van een perfect rond oog wordt uitgedrukt in “cylinder”. Elk astigmatisme dient geminimaliseerd te worden om een zo goed mogelijke uitkomst te bekomen. De oogarts zal steeds het aanwezige astigmatisme corrigeren waardoor je hier als patiënt geen keuze in moet maken.

Lensvervanging met ooglaser

Bij de plaatsing van een multifocale implantlens raadt Ziezonder een operatie met de fermtolaser aan. Die maakt op enkele seconden 2 kleine openingen in het oog en eentje in het lenszakje. Aansluitend lasert dit toestel de lens in kleine stukjes. Dit resulteert in een kortere operatietijd met minder kans op zeldzame infecties of problemen met het lenszakje én een vlotter herstel.

Het maatwerk van Ziezonder voor implantlenzen

Welke implantlens het beste bij je past, is afhankelijk van je levensstijl, werk, hobby’s en je wensen omtrent comfort. Daarom nemen we bij Ziezonder bij iedere patiënt de tijd om een grondig vooronderzoek uit te voeren en alle mogelijke opties te bespreken.

Zo zijn er verschillende soorten tussenlenzen beschikbaar die een ander focuspunt hebben met elk hun voor- en nadelen. Maar ook bij de multifocale lenzen zijn er verschillende soorten beschikbaar met focuspunten op andere afstanden. En ook tussen die verschillende groepen van multifocale lenzen kan je nog combinaties maken zodat je implantlens zo goed mogelijk afgestemd wordt op jouw levensstijl en noden. Je kan bij Ziezonder dus spreken van maatwerk op het hoogste niveau.

Onze oogartsen brengen steeds alle opties uitgebreid in kaart en helpen je bij het maken van de beste keuze. Want die is voor iedere patiënt anders.

Benieuwd welke implantlens het beste past bij jouw situatie? Maak dan een afspraak voor een vooronderzoek in ons oogcentrum in Tongeren.

 

 

 

plan je afspraak

Plan nu online een vooronderzoek of maak een afspraak

  • Geen frustraties meer
  • Geen afhankelijkheid van hulpstukken
  • Geen dure kosten